• V obecnej knižnici

    V obecnej knižnici

    V piatok 17.5. navštívili žiaci 1. stupňa Obecnú knižnicu v Pate. Vedúca knižnice pani Bc. Timea Borkovičová deti privítala a poskytla základné informácie o fungovaní knižnice. Porozprávala im ako sa môžu do knižnice prihlásiť, ako sa evidujú knihy v knižnici a ako sú uložené. Žiaci sa dozvedeli, že knižnica je otvorená každý štvrtok od 14:00 do 16:00 a je v dvoch miestnostiach. V jednej sú knihy pre deti a mládež a v druhej knihy pre dospelých. Každý si mohol knižky aj popozerať. Na záver deti porozprávali ako sa o knihy treba starať a dostali malý darček v podobe záložky. Po tejto príjemnej návšteve bude mať knižnica určite viac členov. 

    Mgr. Z. Kuciaková V obecnej knižnici

  • Škola v prírode, posledný deň

    Škola v prírode, posledný deň

    Naša tohtoročná škola v prírode sa skončila. A čo sme sa v nej naučili? To, že na svete nie sme samy, skutočné hodnoty máme hľadať srdcom, nie očami a že aj jediná ruža alebo kvapka vody dokáže skrývať, to čo hľadáme.  Užili sme si skvelý týždeň v krásnom a rodinnom prostredí, plný zážitkov a dobrého  jedla. No tam, kde sa niečo končí, iné začína. Od Malého princa však už vieme: “Človek vníma len taký svet, ktorý v sebe nosí.” A to si budeme pripomínať.

    Ďakujeme nášmu rodičovskému združeniu OZ Rodičia a deti za finančný príspevok i ostatným rodičom za drobné darčekové predmety a sladkosti, ktoré sme využili pri odmeňovaní detí. Rodičom zúčastnených detí ďakujeme za spoluprácu, porozumenie a akceptovanie našich pokynov:-)  

    Mgr. M. Košecová, Mgr. M. Koborová, Mgr. S. Královičová, Mgr. Z. Práznovská   Škola v prírode, posledný deň .

  • Škola v prírode, štvrtý deň

    Štvrtý deň sme sa pripravovali na slávnostné vyvrcholenie pobytu školy v prírode. Okrem toho sme opäť športovali a vyhodnotili poriadok izieb. Večerným galaprogramom bolo divadelné predstavenie Malý princ s hereckým obsadením našich detí.  Príbeh Malého princa naše / vaše deti zvládli bravúrne a veríme, že jeho posolstvo dlho zostane v ich srdiečkach. Videozáznam z predstavenia vám bude po spracovaní k dispozícii. Záver dňa patril nočnej hre, v ktorej si vyskúšali svoju odvahu. 

     Škola v prírode, štvrtý deň .

  • Návšteva poľovníkov

    Návšteva poľovníkov

    Dnešné štvrtkové dopoludnie sme venovali návšteve Poľovného domu v Pate, kde sa deťom venoval poľovný hospodár Martin Práznovský. Porozprával im o poľovnom revíre a zvieratách, ktoré v ňom žijú. Deti aktívne spolupracovali a odpovedali na mnohé otázky. Dozvedeli sa viac o práci poľovníkov a ich starostlivosti o zvieratá počas jednotlivých ročných období. Zaujímavými predmetmi pre deti boli trofeje s parožím a diviačie zuby. Na záver nám predviedli prácu poľovného psíka, ktorý sa s deťmi hneď skamarátil.

    Bc.Evka Hambalková

    Návšteva poľovníkov.

  • Deň matiek v Nezábudke

    Deň matiek v Nezábudke

    Deň matiek si pripomíname každoročne v druhú májovú nedeľu a je oslavou všetkých mamičiek, babičiek a prababičiek. Žiaci našej školy však nezabudli ani na tých najstarších. Dňa 16.5. žiaci 1.A , 1.B  a  2.A triedy navštívili Domov sociálnych služieb Nezábudka v Pate a  predstavili sa krátkym programom. Svojimi recitáciami, spevom a tancom, tak spríjemnili  seniorkám v centre dopoludnie. Deti pre nich pripravili aj malý darček  v podobe srdiečka. Program sa babičkám veľmi páčil a odmenou pre nás bol dobrý pocit  a úsmev na ich tvárach.

    Mgr. Zuzana Kuciaková

    Návšteva v Nezábudke.

  • Škola v prírode, tretí deň

    Počas dnešného kráľovského dňa sme sa naučili opäť veľa nového. Na rytierskych hrách sme si zašportovali a získavali dukáty, ktorými sme zaplatili dane. Večer sme si všetci spoločne zahrali BINGO. 

     Škola v prírode, tretí deň .

  • Aktualizácia údajov

    Dáta z programu aScAgenda boli aktualizované
  • Vychádzka k Lavičke obrov

    Vychádzka k Lavičke obrov

    Dnes sa žiaci 1. až 3. ročníka vybrali na prírodovednú vychádzku do blízkeho okolia. Ich cesta viedla von z Paty, po poľných cestách až k Lavičke obrov, ktorá patrí k atrakciám našej obce. Počas cesty si overovali svoje znalosti z dopravnej výchovy sledovaním dopravných značiek. Zároveň pozorovali okolitú prírodu, hlavne rastliny, ktoré rastú na poliach ako pšenica, vlčí mak, stračia nôžka. Pri ceste kvitla baza čierna a ruža šípová. Pri lavičke si deti oddýchli, občerstvili sa a samozrejme si na nej posedeli. Vychádzka sa deťom páčila, k tomu prispelo aj krásne, priam letné počasie.

    za kolektív Zuzana Kuciaková

    lavička obrov.

  • Škola v prírode, druhý deň

    Po skvelých raňajkách sme mali zážitkové vyučovanie v prírode, stihli sme si i zahrať futbal. Popoludní sme sa vybrali na turistickú vychádzku Mlynnou dolinou až k baniam na železnú rudu. Deň sme ukončili karnevalom. 

     Škola v prírode, druhý deň .

  • Škola v prírode Mýto pod Ďumbierom, prvý deň

    Máme za sebou 1. deň školy v prírode. A aký bol? Cestu sme zvládli výborne. Po milom privítaní a ubytovaní sa začalo naše dobrodružstvo na planéte Malého princa. Popoludnie sme trávili v umeleckých dielňach, kde sme získali vstupenky na večernú diskotéku. Tešíme sa už na ďaľší deň. 

    Škola v prírode Mýto pod Ďumbierom, prvý deň

  • Beseda o histórii obce

    13.5.2024 sa žiaci tretieho a štvrtého ročníka zúčastnili besedy s obyvateľom obce pánom Milanom Čambálikom, ktorý v našej obci dlhoročne pôsobil vo funkcii predsedu, nesķôr starostu obce Pata. Pútavým spôsobom žiakom porozprával o histórii našej obce od čias prvej zmienky o obci, ktorá pochádza z roku 1156. Žiaci mali možnosť nazrieť do rôznych kníh a listín, dozvedieť sa z nich o niekdajšej podobe našej obce, jej významných osobnostiach a rozšíriť si vedomosti o obci, v ktorej vyrastajú. Pánovi Čambálikovi za návštevu v škole a za sprostredkovanie cenných informácií o histórii našej obce srdečne ďakujeme.

    Mgr. Jana Remiašová

    beseda.

  • Tvorenie "Pre mamičku"

    Krásny Deň matiek ....

    Tvorenie "Pre mamičku".

  • Mihálikova Sereď, okresné kolo

    Dnes (6.5.2024) sa víťazi školského kola recitačnej súťaže Mihálikova Sereď zúčastnili okresného kola. Boli veľmi dobre pripravení. Odniesli si aj pekné umiestnenia. Daniel Čelár, 5.A - 3. miesto, Margaréta Hrotíková, 7.A - 3. miesto a Adriána Brančíková, 7.B- 2. miesto. Blahoželáme. Všetkým recitátorom ďakujeme za reprezentáciu školy. 

    Mgr. M. Koborová Mihálikova Sereď, okresné kolo.

  • "Vdýchnime nepotrebným veciam nový život" - školský projekt

    "Vdýchnime nepotrebným veciam nový život" - školský projekt

    Všetci dobre vieme, že vyhodením odpadov do smetného koša sa práca s nimi nekončí. Veľkú časť možno recyklovať a znovu použiť na množstvo nových výrobkov. Ale to nie je všetko. Zo starých plechoviek, kúskov plastov alebo papiera však môžu vzniknúť aj “umelecké diela”. Takéto diela z odpadu môže tvoriť vlastne každý. A nepotrebuje k tomu ani špeciálnu výbavu. Práve preto sme na našej škole vyhlásili enviromentálnu súťaž pod názvom “Vdýchnime nepotrebným veciam nový život”. Zapojili sa všetky triedy i oddelenia v ŠKD, čo nás veľmi teší. Žiaci horlivo pracovali na rôznych výtvoroch. Stačilo zapojiť fantáziu a použiť šikovné ručičky a výtvor z odpadového materiálu bol na svete. Dňa 22.4. na Deň Zeme sme pripravili na hlavnej budove výstavku všetkých žiackych prác. Počas celého týždňa žiaci i všetci zamestnanci školy mohli hlasovať za najkreatívnejšiu a najzaujímavejšiu prácu. A ako dopadlo hlasovanie? Pozrite si v záložke Aktivity

    Mgr. Mária Košecová  Fotografie - školský projekt.

  • Prvouka so včelármi

    Prvouka so včelármi

    V piatok 3.5.2024 druháci privítali pána včelára p. Lehockého s manželkou. Porozprávali nám o živote včiel, ako sa zbiera med a veľa iného. Deťom pripomenuli, čo môžu, ony ako deti, urobiť pre včielky. Zblízka sme si pozreli prierez úľom a podarilo sa nám vidieť aj narodenie včely. Ochutnali sme pravý med, deti zhodnotili, že taký dobrý a sladký med ešte nejedli. Každý dostal aj darček - včeliu sviečku a medík. Deťom sa beseda veľmi páčila. Manželom Lehockým ďakujeme za čas a chuť, s ktorou sa nám venovali.

    Mgr. A. Nosická  Prvouka so včelármi.

  • Úspechy v dejepisných súťažiach

    26. 4. bol deň, ktorý patril histórii. Naši žiaci sa zúčastnili dejepisných súťaží. Družstvo deviatakov - Natália Kuželová, Diana Gacková a Dominik Surkoš - získalo krásne 4. miesto v súťaži Medzníky 2. svetovej vojny v Galante. Monika Benová, Tatiana Trnková a Michal Mičo nás zase reprezentovali v Krajskom kole Dejepisnej olympiády v Hlohovci. Všetci traja sa vo svojich kategóriách stali úspešnými riešiteľmi. Srdečne im blahoželáme! 

    Mgr. Z. Kamenická Dejepisné súťaže

  • Literárno-historická exkurzia Veľké Rovné, Beckov

    Literárno-historická exkurzia Veľké Rovné, Beckov

    4.B, 5.A a 6.B sme sa v posledný aprílový deň vybrali na celodennú exkurziu. Naša cesta viedla proti prúdu rieky Váh, využili sme ju na zážitkové učenie, poznávali sme históriu hradov na Považí, čítali sme povesti a v tímoch sme riešili kvízové úlohy. Prvým cieľom bol kraj Drotária, obec Veľké Rovné, v ktorej sa o nás postarali milí ľudia. V Múzeu Drotária sme objavovali pôvod drotárskeho remesla a poznávali oblasť Javorníkov. Po chutnom obede v Obecnom dome sme autobus nasmerovali do Beckova. Na nádvorí hradu nás čakalo opäť interaktívne vyučovanie plné pátrania, aktivít a informácií. Nikto z nás si určite nezapamätal všetko, preto sa na podobné putovanie plánujeme vybrať opäť. 

    L. Klonerová, I. Jenejová, D. Vandáková, Z. Práznovská Literárno-historická exkurzia 

  • Stavanie mája

    Stavanie mája

    Predvečer prvého mája má v našom regióne svoju dlhú a pretrvávajúcu tradíciu. Ani v našej škole to nie je inak. Z tohto regionálneho zvyku sa aj u nás stáva tradícia a práve dnes naši deviataci spolu so žiakmi celej školy postavili na školskom dvore krásny "máj". Nezabudli sme ani na hovorené slovo, piesne a tance našich žiakov. Veľmi nás teší, že veľa detí dnes prišlo do školy v krásnom kroji, alebo s folklórnym doplnkom - klobúkom, vo vyšívanej košeli či blúzke, sukni, s mašľou vlasoch. Pridali sa aj pedagógovia a na školskom dvore bola super zábava.

    stavanie mája.

  • Biologická olympiáda, okresné kolo

    Dňa 25. 4. sa uskutočnilo v Galante okresné kolo Biologickej olympiády. V kategórii D - projektová časť nás reprezentovali dve žiačky. Katarína Kyselicová zo 7.A si zvolila tému Vplyv stravy na chov psov, za čo si odniesla zo súťaže 2. miesto. Tatiana Šípková zo 7.B sa zaoberala témou Skúmanie plesní na potravinách a umiestnila sa na 3. mieste. Dievčatám srdečne blahoželáme! 

    Ing. Ľ: Balážiová   Biologická olympiáda, okresné kolo.

  • Historická exkurzia Nitra

    Historická exkurzia Nitra

    Ôsmaci sa dnes, 29. 4., zúčastnili Historickej exkurzie v Nitre. Počasie nám vydarilo, a tak im Kalvária, prvá zastávka výletu, dopriala krásne výhľady do celého okolia. V Starom divadle Karola Spišáka sme boli súčasťou prednášky Stretnutie s Veľkou Moravou, ktorou nás sprevádzal historik PhDr. Matej Šiška, PhD. v úlohe kniežaťa Slavobora. Ten inscenovanou a interaktívnou prednáškou priblížil žiakom predmety a reálie zo života starých Slovanov. Bol aj sprievodcom počas prehliadky Nitrianskeho hradu. Žiaci si opäť pripomenuli, že história to nie sú len dátumy, ale sú to najmä obyčajní ľudia so svojimi radosťami a starosťami.  

    Mgr. Z. Kamenická Historická exkurzia Nitra

strana:

Novinky

Kontakt

  • Základná škola
    Školská 240
  • riaditeľka: 0904 800 814

    zástupkyňa: 031/7020455

    ekonómka: 031/7020455

    fax: 031/7860128

    budova pre 1. stupeň /stará budova/: 031/ 7860006

Fotogaléria